Földeák


 • Kié a legszebb konyhakert? - DELMAGYAR

  Csongrád-Csanád megyei hírportál

  www.delmagyar.hu 2022-05-23 13:10


 • Pityeri séták Dosztojevszkij nyomában | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Az irodalmi emlékhelyek sorozatban szerzőnk értő kalauzolásával ezúttal Dosztojevszkij nyomába indulunk. Méghozzá a magával ragadó Szentpéterváron - vagy, akinek jobban tetszik, Petrográdon, Pityerben, Leningrádon, Szankt-Peterburgban -, hiszen a város elválaszthatatlan Dosztojevszkijtől. Csak utána kell járni. És közben szabadjára engedni képzeletünket. Szerzőnk mindent megtesz azért, hogy ez sikerüljön. tartsanak velünk!

  moszkvater.com 2022-05-20 06:05


 • Egy fogadó meséi | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal azt bizonyítja, hogy egy szlavista a világ bármely pontját össze tudja kötni az orosz irodalommal. Strasbourgból például a Nagy Péter ösztönzésére sok más kereskedővel és vállalkozóval együtt szerencsét próbálni az orosz fővárosba induló ifjú Philipp Demut útját követve jutunk el Puskinig. Kettejüket összeköti a Mojka csatorna partján felépített vendégfogadó, amelynek története több ponton is találkozik az orosz irodalommal.

  moszkvater.com 2022-05-13 16:55


 • Ásotthalmi siker - DELMAGYAR

  Csongrád-Csanád megyei hírportál

  www.delmagyar.hu 2022-05-10 08:55


 • Pincéből a Parnasszusra… | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal az irodalmi kávéházak, törzshelyek világába kalauzol el bennünket. Az első világháború előtt lüktető Petrográdba, és hova máshová, mint az orosz irodalom, főként a költészet nagyságainak gyülekezőhelyére, a „Kóbor kutyába” térünk be. S ha már a „Kóbor kutyában” járunk, kibontakozik előttünk az irodalmi kabaré ötletgazdájának, a nyughatatlan újítónak, a született álmodozónak, Borisz Pronyinnak az élete is.

  moszkvater.com 2022-05-06 05:41


 • Ahonnan az új költőnemzedék elindult | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal ismét egy ikonikus épületbe röpít el bennünket, ahonnan 1962 nyarán egy új költőnemzedék, a hatvanas évek híres nemzedéke elindult. Az a nemzedék, amelyik a XX. kongresszus után lépett be felnőttként a szovjet életbe. A nagy nemzedék tagjai már nincsenek közöttünk, de a moszkvai Műszaki Múzeum épülete még emlékeztet rájuk.

  moszkvater.com 2022-04-29 05:16


 • Ha a falak mesélni tudnának… | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal az orosz-szovjet irodalomhoz kötődő helyek, épületek bemutatását kezdi el. Elsőként a legismertebbet, a sokáig az írószövetségnek helyet adó épületet, amelyről az a legenda járja, hogy a prototípusa volt Rosztov gróf házának. Az épület, ahol korábban Tvardovszkij, Szimonov, Fagyejev és Solohov mellett megfordult többek között Gérard Philipe, a Pausztovszkij előtt térdet hajtó Marlene Dietrich, Indira Gandhi és Gina Lollobrigida is.

  moszkvater.com 2022-04-24 07:59


 • Megvan az ítélet a Földeák és Makó közötti tuningautós baleset ügyében - Szeged365

  Április 11-én, hétfőn a Makói Járásbíróságon megtartották az előkészítő ülését annak a Csongrád-Csan

  szeged365.hu 2022-04-12 21:46 • A szovjet Sherlock Holmes | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal a múlt század huszas éveinek bűnözői világába kalauzol bennünket, amelyre csak rátett egy lapáttal a NEP-korszak burjánzó vadkapitalizmusa. Pavel Filippovics Nyilin maga is nyomozóként dolgozik, mielőtt az irodalomba utat tör magának. Belemerítkezett a bűn világába, ami egy életre ellátta témával. Nehéz időszak súlyos lenyomata két leghíresebb regénye, így aztán az is érthető, hogy hosszú utat jártak be az elismertségig.

  moszkvater.com 2022-04-08 06:01


 • Simán győztek a dobogósok - DELMAGYAR

  Csongrád-Csanád megyei hírportál

  www.delmagyar.hu 2022-04-05 19:04


 • A „harmadik”, ezerarcú Tolsztoj | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal a Tolsztoj família sokrétű és nagy műveltségű alkotójával, a horror elbeszéléseivel és életörömöt sugárzó lírájával berobbanó, majd Rettenetes Iván korát megidéző történelmi regényében és drámáiban kiteljesedő Alekszej Konsztantyinovics Tolsztojjal ismertet meg bennünket. Színdarabjai, történelmi versei, balladái az orosz zeneművészet nagyjait. Játszótársa a későbbi cár II. Sándor, aki később, mint szabadgondolkodású írót már nem engedi ilyen bizalmas közelségbe magához. Alekszej Konsztantyinovics a szabadság és az európai kultúra meggyőződéses hirdetője, és az abszolút hatalom erkölcsi következményeit művészi eszközökkel elsőként megmutató Ezüstherceg a legtöbbször kiadott orosz történelmi regény.

  moszkvater.com 2022-04-04 03:24


 • Élettel telik meg a sportcsarnok - DELMAGYAR

  Nagy az érdeklődés az új földeáki sportcsarnok iránt, egyre-másra kötik a szerződéseket a sportegyesületek, baráti társaságok, civil szervezetek, hogy bérbe vegyék alkalmi rendezvényekre vagy folyamatos edzésekre. Az elsőbbség az ígéreteknek megfelelően a helybelieket illeti.

  www.delmagyar.hu 2022-04-02 22:01


 • Leonyid Szoboljev, a szibériai tengerész | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal a tenger romantikáját felidéző írásművészetével ma is sokak kedvencének számító Leonyid Szoboljev sokszínű írói pályájával, változatos életével ismertet meg bennünket. Egy olyan íróéval, aki ért az egyszerű emberek, a katonák, matrózok nyelvén, és élete végéig azt vallotta, hogy az igazi tengerésznek a hajó az otthona, s egyben a vára is.

  moszkvater.com 2022-03-25 05:29


 • Márki-Zay Péter: egy tisztességes országban Földeák is többet fog kapni | Ez a lényeg - Ezalenyeg

  Orbán Viktor kihívója országjárása során még a legkisebb falvakba is ellátogat, hogy személyesen beszélgethessen a magyar emberekkel, közös

  ezalenyeg.hu 2022-03-19 14:17


 • Őszi - tavaszi fokhagyma van eladó (aktív) - kínál - Földeák - 1.100 Ft - Agroinform.hu

  Az ősszel nem lett elrakva mind, így maradt ki 5+ hagymánk, csak le van darabolva. Az 5 alatti is eladó az 700 az 5+ 1100

  www.agroinform.hu 2022-03-16 10:04


 • Elfeledett kincsek nyomában | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Most induló sorozatával a reklámot, a celebeket, a divatot magunk mögött hagyva kincskereső túrára invitál bennünket az orosz irodalom rengetegében. Olyan kincsek után kutatva, amelyeket nem olvastak, vagy amire nem figyeltek fel. Tartsanak velünk! Várnak ránk elfeledett szerzők nagy művei, és nagy szerzők elfeledett kincsei.

  moszkvater.com 2022-03-10 06:40 • Egy király tündöklése és bukása | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal az orosz irodalmi emigrációról szóló cikkek sorát lezárva Igor Szeverjanyinról, a Majakovszkij által csiripelő verebecskének nevezett költőről emlékezik meg, aki különbejáratú futurizmusával, az úgynevezett egofuturizmussal robbant be az irodalomba. A valóság felett lebegő költőt nem érintette meg a forradalom, el is hagyta Oroszországot. Az észtországi emigrációban aztán hirtelen levedlik róla a modernista máz, és egyszeriben klasszikusan tiszta verseket ír.

  moszkvater.com 2022-02-19 05:28


 • David Burljuk, az orosz futurizmus atyja | #moszkvater

  Margó. Földeák Iván arról mesél, ami még lábjegyzetben sem kerül bele az irodalom annaleseibe. Ezúttal a Majakovszkijra és Hlebnyikovra nagy hatással lévő, a művészetben új utakat keresőket maga köré gyűjtő David Burljukot mutatja be. A modernista festőt, a bátor kiáltványaival polgárpukkasztó irányzatot, a futurizmust beindító költőt, aki az emigrációban végül visszatalál az orosz művészet klasszikus értékeihez. Életútjával megismerkedve megérthetjük, miért mondja róla a szerző, hogy pofon ütötte a közízlést, és a pofont visszakapta.

  moszkvater.com 2022-02-12 05:34